3. Iedereen mee en iedereen verbonden

Wij willen de betrokkenheid van burgers, bedrijven, scholen en organisaties in beleid verhogen. Daarnaast willen we dorpen verbinden en ontmoetingen stimuleren via wijkbudgetten voor projecten in de buurt. Want de veiligste buurten zijn niet die waar de meeste camera’s hangen, maar wel die waar iedereen elkaar kent.

Onze oplossingen:

› Zorg voor iedereen.
Als gezinspartij vinden we dat elke vorm van zorg prioriteit verdient.
Daarbij geven we extra aandacht aan kwalitatieve zorg voor ouderen en mensen met een beperking.
Onder andere streven we ernaar om de mantelzorgpremie terug in te voeren.
› Toegankelijkheid.
We bevorderen de toegankelijkheid van evenementen, infrastructuur en openbare gebouwen door en wegen, fietspaden, wonen, autodelen,…
Zo is Beringen toegankelijk voor al haar inwoners.
› Versterking kinderopvang.
We zorgen voor voldoende plaatsen in onze kinder- en naschoolse opvang.
› Eenoudergezinnen / alleenstaanden.
Als gezinspartij vergeten we ook zeker de eenoudergezinnen en alleenstaanden niet. Eerste plaatsen in de kinderopvang / mathematische sleutel voor prijsberekening, voordeeltarieven op evenementen, cultuur, sport,…
› Verenigingsloket.
Met het inrichten binnen ons staddiensten van een verenigingsloket brengen we alle actoren van adviesraden en verenigingen bijeen. Dit zorgt voor een vlottere dagelijkse organisatie en werking voor verenigingen. 
› Administratieve vereenvoudiging.
Administratieve vereenvoudiging, met klantvriendelijk en uitgebreid digitaal loket.Eenvoudige regelementen. Geraak je niet in het stadhuis? We brengen advies en dienstverlening tot bij jou in de buurt. Zo organiseren we een pop-uploket bijvoorbeeld in woonzorgcentra, markten,… Administratieve vereenvoudiging voor jezelf, je gezin en je vereniging
› Warme buurten.
We houden van een warme gezellige buurt waar iedereen thuis hoort en zich thuis voelt. Er zijn in onze stad mooie initiatieven zoals dag van de buren en allerhande dorps- en straatfeesten. Deze activiteiten blijven we graag ondersteunen, en vullen we graag aan met praat- en eetcafés voor iedereen in elk dorp. We voorzien op eventementen de aanwezigheid van een stadsmedewerker voor vragen, hulp en ondersteuning We brengen mensen in de dorpen en buurten samen en we versterken ieders netwerk.
› Vieren/feesten in de stad.
In ons kleurrijk Beringen grijpen we verschillende tradities aan om elkaar te ontmoeten. We nemen ook nieuwe initiatieven zoals het organiseren van een     nieuwjaarsdrink voor iedereen. Om evenementen binnen Beringen toegankelijk te maken zetten we een busdienst in de ganse stad.
› Gemeenschappelijk gebruik van speelplaatsen, speeltuinen, ruimte.
Mensen, verenigingen, sportclubs, … geven we de kans om gebruik te maken van de verschillende accommodaties die Beringen rijk is om het gebruik van de gebouwen te benutten en te optimaliseren.
› Idéé cafés.
Om een buitengewone buurt te creëren zetten we in op participatie, voor ons is input van de burger belangrijk. Daarom organiseren we gespreks- of denkavonden in de verschillende wijken. 
› Sterk communicatiebeleid.
Inzetten op een sterk communicatiebeleid via samenwerking met verenigingen en middenstand. Alle troeven van Beringen en deelgemeenten op de kaart zetten.
› WIFI in de stad.
› Investeren in slimme (fiets)mobiliteit.
We willen Beringen nog beter bereikbaar maken met een vlotte doorstroom tussen verschillende deelgemeenten. Ook willen we fietssnelwegen uitbouwen en Beverlo met Beringen verbinden langs het spoor, en ook Paal met Koersel. Daarnaast pleiten we ervoor om de mobiliteitsknooppunten verder te ontwikkelen, met bijvoorbeeld een vlotte fietsverbinding met het treinstation van Diest.
› Fietsdeelsysteem voor Beringen.
Naast autowegen verder uitbouwen, willen we ook een systeem van fietsdeelsystemen introduceren waarbij gebruikers fietsen delen tegen een lage kostprijs. Zo kan de Beringenaar altijd rekenen op een goede, veilige en goed onderhouden fiets. Zo dragen we bij tot de vermindering van het gebruik van de auto en dus van de co2-uitstoot in onze stad.
› Ambassadeurs aan het woord.
Door in te zetten op participatie en co-creatie willen we van onze burgers echte ambassadeurs maken. Een participatieambtenaar kan de lijnen uitzetten hoe onze burgers echt betrokken kunnen worden. Via een digitaal burgerplatform willen we inzicht krijgen in hoe onze inwoners over hun buurt denken en zo Beringse projecten sterker maken. Participatiecoaches kunnen de projecten ondersteunen door burgers aan het woord te laten.
› Een veilige samenleving is een sociale samenleving.
In een veilige samenleving kunnen mensen zich pas echt ontwikkelen, zowel op maatschappelijk en economisch als sociaal vlak. Daarom willen we onder andere ontmoeting tussen Beringenaren stimuleren met bijvoorbeeld babbelbanken en groen. Daarnaast willen we ook misdaad voorkomen én bestrijden via een slimme aanpak, meer camera’s en een nieuwe cel veiligheid en preventie.